Droneprojektet i Vallensbæk
- et pilotprojekt på vinger

Opgaven

Basie Kommunikation bliver bedt om at følge og analysere et innovativt pilotprojekt, der involverer skoleelever, diabetespatienter og en drone. Efterfølgende skal der skrives en opsummerende rapport om projektet.

Rapporten skal bruges internt samt være til information for borgere og øvrige interessenter. Det betyder, at Basie Kommunikation indsamler alle tilgængelige data, koordinerer kommunikationen mellem parterne, når projektet evalueres, og forfatter den endelige rapport.

Baggrund

Over to dage i oktober 2015 var 9.-klasserne fra de tre vallensbækskoler for første gang samlet til et såkaldt hackathon: En innovation-camp, der blev afholdt af Vallensbæk Kommune i samarbejde med den multinationale tech-virksomhed Capgemini Sogeti, som har en afdeling i Vallensbæk.

Begrænsningerne var få og kravet simpelt:

Løs en højaktuel og presserende udfordring på kommunalt plan ved hjælp af teknologi. Eleverne kunne vælge imellem nogle givne udfordringer på forskellige områder.

Vinderholdet valgte en udfordring på kommunens social- og sundhedsområde. Det drejede sig om kommunens tilbud til diabetespatienter, især motionsture.

Problemet var (og er), at der bliver flere borgere med livsstilssygdomme, herunder diabetes, og færre penge til at afsætte personale til vejledning på turene.

Capgemini Sogeti præsenterede forskellige teknologiske muligheder, som eleverne frit kunne vælge til at løse opgaven. Det hele skulle munde ud i et rigtigt pilotprojet, der skulle undersøge mulighederne ved løsningsforslaget i virkeligheden.

Formålet

Det var dog ikke tanken, at elevernes løsning skulle implementeres i sin originale form, men snarere at Vallensbæk Kommune kunne hente inspiration til fremtidige løsninger igennem elevgruppernes forslag.

Pilotprojektet fungerede både som førsteprisen til vinderholdet og som en form for opfordring til kommunens medarbejdere om at se muligheder frem for begrænsninger.

Udførelsen

Holdet, der løb med førstepladsen, havde foreslået, at en drone skulle hente deltagerne ved deres hoveddør, instruere dem på motionsturen og følge dem hjem igen bagefter.

På rådhuset kunne en konsulent sidde og arbejde, samtidig med at vedkommende kunne tale med deltagerne via et kommunikationssystem i dronen.

Data og formidling

Til sidst skulle alle, både deltagerne og medarbejderne fra begge lejre, besvare spørgeskemaer om deres oplevelse og tanker om et fremtidigt tilbud. I tillæg blev adskillige deltagere interviewet for at opnå en større kvalitativ vurdering fra deres side.

Al data blev indsamlet, analyseret og formidlet af Basie Kommunikation, der også indhentede de faglige vurderinger og kommentarer fra Vallensbæk Kommunes medarbejdere og medarbejderne fra Capgemini Sogeti.