Hvad er egentlig god service, når man er køreprøvesagkyndig?
I 2017, ’18 og ’19 havde BK fornøjelsen af at afholde et oplæg for køreprøvesagkyndige ved færdselspolitiet i København.
I denne periode begyndte man også at optage og uddanne civile sagkyndige uden forudgående kendskab til politiet. Modtagerne var derfor en sammensætning af mennesker med meget forskellig baggrund. Nogle var ganske nye, og andre var gamle rotter i faget.
Opgaven
BK blev bedt om at afholde et oplæg om, hvad god service er, når man som køreprøvesagkyndig skal interagere med både elever og kørelærere. Det måtte i sagens natur balancere på kanten mellem kommunikation og psykologi, uden at BK præsenterede sig som fagperson eller en kompetence inden for psykologien.
Produktet
Oplægget kom blandt andet ind på, hvordan man som sagkyndig kan skabe en positiv og konstruktiv stemning omkring køreprøvesituationen, så eleven kan sænke skuldrene og yde sit bedste.
Men det forholdt sig også til vanskelige situationer, som eksempelvis elever, der bliver vrede eller direkte truende, når de dumper køreprøven. Også udfordrende kvindelige elever blev bragt op, og elever, som bliver konfliktsøgende, når de fornemmer, at deres køreprøve ikke går som håbet.
En konstruktiv og positiv tilgang samt ro og overblik var væsentlige nøgleord, såvel som krisekommunikation og afmontering af potentielt voldsomme situationer.
Oplægget byggede også på involvering af deltagerne og deres personlige beretninger, ligesom det indeholdt et par små øvelser.